BRIOŠKOVÉ TĚSTO

Seznam surovin

Kvásek:

Těsto:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Kvásek zadělejte 10, 12 nebo až 16 hodin předem, záleží na vašem kvasu. Čerstvě zamíchaný připomíná velmi husté těsto, zralý se zdvoj- až ztrojnásobí a jsou na něm viditelné bubliny. Pokud běžně kvas nepoužíváte, je dobré tento cyklus alespoň 2x zopakovat.

2. Připravený kvásek rozmíchejte v mléce, pak přidejte obě mouky, cukry, rum, citronovou kůru a vejce a hněťte asi 5–6 minut. Pak těsto nechte asi 20–30 minut odpočinout a znovu propracujte. Přidejte i sůl a postupně zapracovávejte i změklé máslo. V robotu bude hnětení trvat asi 15 minut, ručně déle. Hotové těsto musí být vláčné a elastické.

3. Těsto nechte kynout při pokojové teplotě 3–4 hodiny, mělo by zvýšit objem asi o polovinu. Pak je na 6–24 hodin odložte do lednice (můžete ho tam nechat i déle, bude jen trochu kyselejší). Nabízí se možnost uloupnout první den kousek těsta na koblihy a druhý den udělat závin.

Poznámka k receptu

Z tohohle těsta vytvoříte spoustu skvělých dezertů. Maškrtnica z něj dělá babku a koblihy, doporučuje ho ale i na skořicové rolky.

PŘÍPRAVA KVASU 12 HODIN, TĚSTO 4 HODINY,

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 4

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...