Belgické vafle s chantilly krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
 - cukr krupice 50 gramů
 - droždí 20 gramů
 - mléko 1/2 decilitru (vlažné)
 - vejce 3 kusy
 - máslo 80 gramů
 - olej 1 decilitr
 - cukr moučkový (na obalení)
 - ovoce (čerstvé - jahody, hruška, kiwi, kuličky hroznového vína...)
 
Na chantilly krém:
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
 - vanilkový lusk 1 kus
 - cukr moučkový 50 gramů
 
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, cukr, rozdrobené droždí, mléko, vejce a rozpuštěné máslo a umícháme řidší těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Mezitím připravíme krém. V kastrůlku svaříme smetanu s podélně rozkrojeným vanilkovým luskem a cukrem a směs necháme vychladnout.
Vaflovač lehce potřeme olejem a nahřejeme. Nalijeme do něj vykynuté těsto tak, aby po celé ploše tvořilo tenkou vrstvu, přiklopíme a vafle upečeme dozlatova. Takto postupně upečeme vafle z celé dávky těsta.
Z vychladlé smetany odstraníme vanilkový lusk a vyšleháme ji dotuha.
Teplé vafle nakrájíme na menší kousky, obalíme je v cukru, rozdělíme na talíře a každou porci doplníme mističkou s trochou krému a nakrájeným čerstvým ovocem.
Poznámka k receptu
Pokud nechcete připravovat krém, nahraďte ho hustým bílým jogurtem, který podle chuti přisladíte vanilkovým cukrem.
							
						
					




Načítám komentáře...