Vícezrnný bochník

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. V míse promíchejte vločky, sluneč- nicová a dýňová semínka, ořechy, psyllium a sůl.

2. Tyčovým mixérem rozmixujte vodu, med a olej (nebo kokosový tuk) se lněným semínkem. Vytvoří se tak gel, který pomáhá pecen držet pohromadě.

3. Promíchejte suchou směs s mokrou a hmotu napěchujte do silikonové nebo chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, přikryjte a nechte přes noc bobtnat. Po 12 hodinách by měla semínka a vločky vsáknout všechnu vodu, vznikne kompaktní hmota.

4. Troubu vyhřejte na 200 °C a formu do ní vložte. Nechte 20 minut péct, pak opatrně vyklopte na plech a nechte dalších 30 - 40 minut opéct dohněda z druhé strany. Vypečená kůrka krásně voní. Bochník potřebuje důkladně vychladit na mřížce, aby se zpevnil a šel dobře krájet. Podobně jako běžné pečivo ho můžete později opéct na topinku.

Poznámka k receptu

  • Inspirace na tento zdravím nabitý chleba pochází z blogu My new roots. Je to ideální pečivo, pokud se snažíte omezit konzumaci mouky. Tu v něm totiž vůbec nenajdete, i lepku je zde pomálu. A pokud vyměníte ovesné vločky za pohankové či pohankovou lámanku, výsledek bude bez lepku úplně. Ovšem výsledek zcela famózní!
  • Ingredience na 1 bochníček, nutné počítat s namáčením 12 hodin.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...