Domácí bramborové knedlíky

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Připravíme si všechny ostatní suroviny a dáme vařit osolenou vodu, protože těsto musíme zpracovat rychle. Nastrouhané brambory osolíme, přisypeme k nim prosátou hrubou mouku a krupici, přilijeme ocet a do mísy rozklepneme i vejce. Všechny suroviny v míse promícháme rychle vařečkou, až se spojí a vznikne hladké pevné
těsto.

Připravené těsto ihned přeložíme na pomoučený vál nebo vhodnou podložku (nenecháváme ho dlouho stát, aby nezřídlo) a rozdělíme ho na tři nebo čtyři díly. Utvoříme z nich na válu podlouhlé šišky o průměru asi 6 cm a vložíme je do dostatečně velkého hrnce s vroucí osolenou vodou (raději uvaříme knedlíky ve dvou várkách, aby mohly ve vodě volně plavat a vzájemně se nedotýkaly). Ihned je opatrně promícháme vařečkou, aby si nepřilepily ke dnu, a vaříme asi 15 až 20 minut (podle velikosti).

Uvařené knedlíky opatrně vyjmeme, nejlépe pomocí dvou talířků nebo prkének (jedním knedlík podebereme a druhým ho přidržíme a necháme odkapat vodu). Knedlíky ihned nakrájíme na plátky silné 1 cm, aby z nich vyšla pára a podáváme je jako přílohu k vepřovému či uzenému masu, pečené drůbeži (hlavně huse a kachně), hodí se i ke guláši nebo pečenému králíkovi. Výborné jsou i bez masa, jen s dušeným špenátem nebo zelím a posypané cibulkou (případně i slaninou) osmaženou dozlatova a dokřupava, nejlépe na sádle.

Hodnocení: 2,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 2

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...