Zabijačkový guláš
Seznam surovin
- droby (drůbky) 500 gramů (vepřové - ledvinky, slezina, jazyk, srdce, kousek jater)
- vepřové maso 350 gramů (krkovička bez kosti)
- vepřové maso 200 gramů (bok bez kosti)
- cibule 5 kusů
- sádlo 75 gramů (vepřové, nejlépe domácí)
- paprika sladká 15 gramů (mletá)
- česnek 3 stroužky
- kmín
- pepř černý (mletý)
- sůl
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
Postup přípravy
Ledvinky rozřízneme a vyřežeme močovody. Všechny droby a maso omyjeme a nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm.
Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova v kastrolu na sádle. Přidáme nakrájené maso i droby a společně orestujeme. Vše zaprášíme mletou paprikou, krátce orestujeme, přidáme trochu vody a za občasného promíchání podusíme ve vlastní šťávě (podle potřeby přidáme trochu vody).
Pak vše zalijeme vodou, aby maso bylo potopené, přidáme utřený česnek, ochutíme kmínem, pepřem a solí a dusíme pod pokličkou, dokud není maso ze dvou třetin měkké.
Pokličku odstraníme, vydusíme všechnu tekutinu až na tuk, maso zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce orestujeme. Maso opět zalijeme vodou a pomalu dusíme doměkka.
Poznámka k receptu
Místo moukou lze guláš zahustit chlebem – když už je maso měkké, nadrobte do guláše 2-3 krajíčky chleba bez kůrky a nechte ho úplně rozvařit.
Načítám komentáře...