Skvělá pečená husa

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Husu před pečením řádně očistěte od zbytků peří. Den před pečením ji vně Pečená husa
i uvnitř dobře osolte a posypte kmínem a nechte v chladu do druhého dne.

2. V den pečení jí vidličkou opatrně propíchejte kůži z boku, aby se z ní lépe vypékalo sádlo. Položte ji do pekáče prsíčky dolů (na mřížku či špejle), aby se kůže nepřipékala ke dnu.

3. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po chvíli husu podlijte malým množstvím horké vody, kastrol přiklopte a pečte ji podle velikosti (přibližně 1 hodinu na 1 kg váhy) při 160 °C. Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo a husu jím přelévejte. Asi v polovině pečení ji obraťte.

4. Až bude maso měkké, husu odkryjte, slijte zbytek sádla, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova. Kontrolujte, jestli se šťáva nepřipéká, podle potřeby přilévejte horkou vodu.

5. Pokud máte rádi více omáčky a nestačí vám vypečená šťáva a sádlo, přendejte husu do jiné nádoby, šťávu z pekáče slijte, poprašte dno moukou, do červena ji orestujte a pak zalijte malým šálkem vývaru z drobů. Od stěn pekáčku odškrabte přípečky a vše ještě asi 10 minut provařte.
Přes sítko potom šťávu přeceďte k huse a podávejte ji s lokšemi a se zelím.

Poznámka k receptu

Husa je jídlo vlastně celkem jednoduché, ovšem výsledek vypadá královsky.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...