Vejce Benedikt I.

Seznam surovin

Na vejce:

Na holandskou omáčku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Začněte přípravou omáčky: rozpusťte máslo, z povrchu seberte vysráženou bílkovinu, máslo pak udržujte teplé. Do skleněné či kovové misky dejte žloutky, přidejte ocet, špetku soli a ledovou vodu. Prošlehejte a položte na kastrůlek s vodou těsně pod bodem varu. Směs šlehejte do zhoustnutí, trvá to asi 4 minuty.

2. Misku sundejte z vodní lázně a pomalu pramínkem přilévejte rozpuštěné máslo, dokud všechno nespotřebujete. Pokud se vám zdá omáčka příliš hustá, rozřeďte ji pár kapkami vody. Dochuťte citronovou šťávou a trochou čerstvě mletého pepře a do podávání ji udržujte v teple.

3. V širokém kastrolu přiveďte k varu vodu s octem a ihned stáhněte na minimum. Vejce rozklepněte do malé misky. Lžící vytvořte v kastrolu lehký vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Bílek začne pomalu obalovat žloutek a tuhnout. Vařte 4 minuty, v polovině doby varu opatrně vejce otočte. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.

4. Housky rozkrojte na půl a opečte je řeznou stranou na másle spolu s plátky šunky. Na opečené pečivo položte šunku, na ni vejce a vše přelijte teplou holandskou omáčkou. Ozdobte pažitkou a ihned podávejte.

Poznámka k receptu

Snídaně, na kterou se nezapomíná. Nečekejte na speciální příležitost a udělejte si radost, jen tak. Posnídejte jako labužníci a zapíjejte nejlépe sklenkou sektu.

Hodnocení: 1,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 1

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...