Chleba na roztrhání

Seznam surovin

Na chleba:

  • chléb 1 kus (menší bochník)
  • sýr 250 gramů (Provolone nebo jiný sýr vhodný na grilování)
  • máslo 1/2 hrnku (rozpuštěné)
  • cibulka jarní 1/2 hrnku (jemně nasekaná)
  • mák 2 lžičky (nemletý)

Na žampiony:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme žampiony. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme žampiony nakrájené na plátky a restujeme 4 – 5 minut. Přidáme tymián a restujeme ještě asi 2 minuty. Žampiony lehce osolíme, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

Do bochníčku uděláme opatrně ostrým nožem hlubší zářezy ve tvaru mřížky tak, aby bochníček stále držel pohromadě, a položíme ho na arch alobalu.

Sýr nakrájíme na proužky a vložíme je do zářezů v chlebu. Pak do zářezů přidáme orestované žampiony a prsty je do zářezů zatlačíme, aby nevypadávaly ven.

V misce smícháme rozehřáté máslo s nasekanou jarní cibulkou a mákem. Směs rozdělíme na chleba, celý ho dobře zabalíme do alobalu a položíme na plech. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 15 minut. Pak chleba opatrně vybalíme z alobalu a dále pečeme ještě asi 10 minut, až se sýr začne roztékat.

Poznámka k receptu

Náplně do chleba můžete různě obměňovat. Tady jsou další dvě varianty:

  1. Se strouhaným sýrem a hořčicí Smíchejte 100 g rozpuštěného másla, 1 lžíci olivového oleje, 3 lžičky nasekané cibule, 2 nastrouhané stroužky česneku, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci nemletého máku a 3 lžičky nasekané petrželky. Směs rozdělte do zářezů v bochníčku a přidejte do nich asi 250 g nastrouhaného sýru. Bochníček pečte zabalený do alobalu 15 – 20 minut při 175 °C.

  2. S pečeným česnekem a hermelínem Z celé paličky česneku odřízněte vršek tak, aby byly vidět stroužky. Položte ji na kus alobalu, pokropte lžící rozpuštěného másla a lžičkou citronové šťávy, osolte, zabalte do alobalu a pečte asi 45 minut při 200 °C. Česnek nechte zchladnout, pak ho vymačkejte ze stroužků a smíchejte se 7 lžícemi rozpuštěného másla. Ochuceným máslem potřete zářezy v bochníčku, vsuňte do nich proužky Hermelínu (celkem asi 250 g), bochníček zabalte do alobalu a pečte 15 minut při 175 °C. Pak ho rozbalte a pečte ještě 10 minut. Nakonec ho vložte na 2 minuty pod gril, posypte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...