Americké donuty

Seznam surovin

Těsto:

Malinová poleva:

Borůvková poleva:

Poleva z čaje Matcha:

Na posypání:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, droždí, sůl a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty promněte tak, aby směs vytvořila jemnou drobenku. Vidličkou v malé misce lehce prošlehejte vejce a přidejte je spolu s mlékem a vanilkovým extraktem do mísy.

2. Vypracujte měkké, trochu lepivé těsto. Vyklopte ho na linku, potřete olejem a vložte do olejem vytřené mísy. Přikryjte a nechte hodinu kynout. Vykynuté dejte na pomoučenou linku, prohnětením z něj odstraňte vzduchové bubliny, vytvarujte bochánek a opět vložte do mísy. Zakryjte a nechte dalších 45 minut kynout.

3. Těsto vyklopte na pracovní desku a rozválejte na 1 cm vysoký plát. Vykrajovátkem vykrojte kolečka, menšími vykrajovátky vykrojte střed a pokládejte na pomoučenou plochu. Nakonec donuty přetáhněte potravinářskou fólií a nechte nakynout tak, aby zdvojnásobily objem.

4. Ve vyšší pánvi rozehřejte takové množství oleje, aby v něm donuty plavaly, po částech je opatrně do oleje vkládejte a smažte z obou stran dozlatova. Vyjměte je obrácenou stranou vařečky na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, které odsají přebytečný tuk.

5. Připravte polevy. Směs zahušťujte postupným přidáváním cukru až do konzistence, kdy poleva z donutu nestéká. Maliny a borůvky zvlášť rozmačkejte a propasírujte. Přilijte šťávu z citronu a zahustíte cukrem. Matchu smíchejte s mlékem, prošlehejte a přisypávejte cukr.

6. Vychladlé donuty namáčejte z poloviny v připravených polevách a posypte kokosem nebo sezamem či jinou posypkou podle libosti.

Poznámka k receptu

  • Americký sen u vás doma? Není nic jednoduššího než si připravit ty nejdokonalejší koblížky přesně podle vaší chuti. My jsme vsadili na malinu, borůvku a čaj Matcha.
  • Od zdejších se americké koblížky zase tolik neliší, jen jsou sladší, neplněné, zato polévané. Zásady jsou ale stejné: dobře vykynuté těsto, správně rozehřátý olej. A nejlepší jsou čerstvé.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...