Žemlovka se švestkami a slivovicí

Seznam surovin

Na pokapání a zalití:

Na sníh:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Housky nakrájíme na tenké plátky (asi 4 – 5 mm), namočíme v mléce a ihned rozložíme v jedné vrstvě na dno vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Poklademe je vrstvou rozpůlených a vypeckovaných švestek, které posypeme cukrem a skořicí a pokapeme slivovicí. Přidáme další vrstvu houskových plátků namočených v mléce a vrstvu švestek, které opět pocukrujeme, posypeme skořicí a pokapeme slivovicí a takto pokračujeme až do vypotřebování surovin. Poslední vrstvu vytvoříme z plátků housek, které pokapeme rozehřátým máslem a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutek. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a žemlovku zapečeme asi 40 minut dorůžova.

Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr a na závěr vmícháme nastrouhané ořechy. Zapečenou žemlovku potřeme připraveným sněhem, poprášíme moučkovým cukrem, vrátíme zpět do trouby a necháme ještě asi 10 minut zapéct, až povrch zrůžoví.

Poznámka k receptu

Když připravíte místo švestkové žemlovku s hruškami, přidejte do ní rozinky namočené v hruškovici.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 2

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...