Pohankový nákyp s jablky a ořechy

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Pohanku uvaříme (viz Poznámka redakce) a necháme vychladnout.

V míse vyšleháme žloutky s třtinovým cukrem do hustého krému a přimícháme do něj máslo. Vmícháme vychladlou pohanku a nakonec zlehka tuhý sníh ušlehaný z bílků.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na tenké plátky.

Na dno vhodné vymazané a vysypané zapékací formy rozetřeme polovinu připravené pohankové směsi. Na ni rozložíme vrstvu jablek, posypeme je skořicí, ořechy a rozinkami a zakryjeme je vrstvou zbylé pohankové směsi.

Naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 minut dozlatova.

Poznámka k receptu

Hotový nákyp pocukrujte a ozdobte kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky nebo plátky jablek krátce podušenými na troše másla s cukrem.

Jak uvařit pohanku: Světlou pohanku stačí jednou proprat v teplé vodě. Má-li barvu tmavě hnědou, důkladně ji promněte a vodu při propírání několikrát vyměňte. Propranou pohanku zalijte v hrnci vodou v poměru 1 díl pohanky a 1,5 dílu vody. Přiveďte k varu a povařte asi 3 minuty. Hrnec zakryjte dobře těsnící poklicí (případně ho ještě zabalte do utěrky nebo uložte do peřin) a pohanku nechte asi 15 minut stát. Pak je připravena k další kuchyňské úpravě.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...