Bramborové vdolky s mrkvovou marmeládou

Seznam surovin

Na těsto:

Na marmeládu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Rozdrobené droždí smícháme s polovinou vlažného mléka, cukrem a 2 lžícemi mouky. Připravený kvásek necháme 20 minut na teplém místě vzejít. Mouku prosejeme se špetkou soli, promícháme s nastrouhanými bramborami, přilijeme kvásek, doplníme zbylým mlékem rozšlehaným s vejcem, žloutkem a rozehřátým máslem a vypracujeme tužší těsto. Vložíme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a v teple necháme 30 minut kynout.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2 cm a vykrájíme z něj kulatým vykrajovátkem (o průměru 7 - 10 cm) kolečka. Přendáme je na pomoučený tác a pod utěrkou necháme ještě 15 minut kynout. Každý vykynutý vdolek opatrně vezmeme do ruky, zespodu do něj uprostřed vytvoříme prstem důlek a důlkem dolů jej vložíme do rozpáleného oleje. Vdolky smažíme pozvolna asi 3 minuty dozlatova, poté je otočíme a smažíme 3 minuty z druhé strany.

Vodu svaříme s cukrem, přidáme mrkev, strouhaný zázvor a pozvolna vaříme, dokud se nerozvaří. Mrkvovou marmeládu necháme vychladnout, dáme ji na připravené vdolky a vrch ozdobíme šlehačkou nebo smetanou.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 4

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...