VÁNOČNÍ DORT

Seznam surovin

Krém:

Poleva:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Začněte přípravou perníčků, těsto musí 24 hodin odpočívat. Na pracovní desku nasypte mouku, cukr, přidejte koření, sodu a kakao. Uprostřed vytvořte důlek, vyklepněte do něj vejce, přidejte máslo, med, tuzemák a rukama vypracujte těsto, které se kvůli medu bude mít tendenci trochu lepit. Lehce podsypte a vytvarujte váleček. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do lednice.

2. Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočinuté těsto na pomoučené pracovní desce vyválejte na plát silný asi 4 mm a vykrajujte libovolné tvary. Na plech vyložený pečicím papírem je pokládejte v dostateč- ných rozestupech, během pečení nabudou. Potřete je rozšlehaným vejcem a v troubě pečte asi 6 minut. Ihned po upečení je ještě jednou horké potřete vejcem. Tím docílíte krásného lesku.

3. Připravte polevu – vidličkou našlehejte bílek a smíchejte ho s prosátým cukrem. Polevou ozdobte vychladlé perníčky.

4. Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 170 °C. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny a po jednom do něj zapracujte vejce. V menší misce smíchejte dohromady mouku s práškem do pečiva, sodou a strouhaným kokosem. V další míse promíchejte zakysanou smetanu s kokosovým mlékem. Polovinu tekuté a polovinu sypké směsi přidejte k máslovo-vaječné směsi a důkladně zašlehejte. Zbylý obsah misek už do těsta zapracujte ručně, dejte pozor, abyste těsto nepřešlehali.

5. Těsto nalijte do připravené dortové formy, vložte do trouby a pečte 1 hodinu nebo dokud není špejle zapíchnutá doprostřed korpusu suchá. Nechte chvilku zchladnout ve formě, poté z formy vyjměte a nechte důkladně vychladnout na dortové mřížce.

6. Připravte krém. Mascarpone smíchejte s prosátým cukrem a perníkovým kořením. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha a opatrně, po částech, přimíchejte k mascarpone. Vychladlý korpus dvakrát prokrojte. Spodní část položte na servírovací tác, potřete částí krému, přiklopte prostředním patrem, opět potřete krémem a položte na něj poslední díl korpusu. Celý dort potřete krémem a podle libosti vytvořte nedbale vlny à la sněhové závěje nebo jej uhlaďte dohladka.

Poznámka k receptu

Perníkové koření ladí s kokosem, který se navíc postará o dokonalý vzhled dortu. Použijte kokos nastrouhaný najemno, nahrubo nebo na lupínky. Výsledek bude pokaždé jiný, ale vždycky skvostný.

FORMA 20cm

odležení těsta přes noc

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...