Ořechový joconde s mangovým a ricottovým krémem

Seznam surovin

Zdobicí hmota (Dekor):

Mangový krém:

Ricottový krém s bílou čokoládou:

Ořechový piškot:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Začněte přípravou zdobicí hmoty (dekor). Prosejte dortovou mouku společně s kakaem do mísy. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Za stálého šlehání přidejte postupně bílky. Pak vmíchejte mouku s kakaem. Na pečicí papír položte plastovou šablonu a špachtlí nebo stěrkou naneste dekor tak, abyste zaplnili otvory. Pak šablonu rychlým pohybem odstraňte. Pečicí papír s naneseným dekorem dejte na 1–2 hodiny ztuhnout do mrazáku. Můžete ho rovnou položit na plech, na němž pak budete péct celý piškot.

2. Mezitím připravte těsto na ořechový piškot. Moučkový cukr a mouku prosejte a smíchejte s velmi jemně namletými ořechy. Do suché směsi postupně zašlehejte vejce. Robot nebo elektrický šlehač nastavte na střední rychlost, po každém přidání vajec směs důkladně prošlehejte. Šlehejte dohladka a světlého zbarvení. V čisté míse vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem do tuhých lesklých špiček. Sníh postupně po částech vmíchejte do ořechového těsta. Míchejte opatrně, aby těsto nekleslo.

3. Troubu předehřejte na 250 °C. Pečicí papír s dekorem vyndejte z mrazáku. Položte ho na plech a nalijte po částech ořechové těsto (nejspíš nespotřebujete úplně všechno). Stěrkou nebo špachtlí těsto rovnoměrně rozetřete tak, aby byl dekor zcela zakrytý, vrstva piškotového těsta by však neměla být příliš vysoká.

4. Plech s těstem dejte do trouby, hned snižte teplotu na 200 °C a pečte 10–15 minut, při lehkém zmáčknutí by piškotové těsto mělo pružit a zbarvit se dorůžova. Korpus nechte 5 minut vychladnout.

5. Pečicí papír bohatě posypejte moučkovým cukrem a lehce vychladlý korpus na něj vyklopte. Opatrně odstraňte pečicí papír, na němž se korpus pekl, nejlepší je stáhnout ho pomalým, nepřerušovaným pohybem.

6. Připravte si pravítko, ostrý nůž a provázek. Provázkem změřte obvod dortové formy a její výšku. Z korpusu vykrojte kruh podle dna formy (poté ho po celém obvodu ještě o pár milimetrů zmenšete, protože ho budete vkládat dovnitř formy), pak odkrojte pruh těsta o příslušné výšce a délce, který bude tvořit stěnu dortu. Nejspíš ho budete muset složit ze dvou pruhů, ty pro jistotu uřízněte asi o 1 cm delší, rezerva se bude hodit.

7. Dortovou formu složte a celou ji vymažte nepatrným množstvím másla, dno i stěny vyložte pečicím papírem. Dejte si práci a ustřihněte papír přesně na míru. Nejprve formu vyložte pruhy těsta po obvodu (dekorem ven), nebojte se je trochu po obvodu přimáčknout a vtlačit do formy pruh těsta o centimetr delší (těsto je pružné), ve spojích 2 pruhů by neměla vzniknout viditelná mezera, jedině tak bude dort dostatečně pevný a nebude se bortit. Pak vložte do formy dno. Je-li příliš velké, okrájejte je, vzniknou-li naopak mezi dnem a stěnami mezírky, vyložte je kousky zbylého korpusu, náplň by neměla vytéct ven.

8. Nyní máte formu připravenou k naplnění. Začněte mangovým krémem. Manga oloupejte, pokrájejte na kostičky a rozmixujte na pyré. Odměřte 500 g, přidejte podle chuti cukr i citronovou šťávu. Dvě lžíce pyré dejte do malé misky. Připravte vodní lázeň a vodu přiveďte k mírnému varu, do žáruvzdorné misky nasypte želatinu, přidejte 3–4 lžíce studené vody, promíchejte a nechte 1 minutu nabobtnat. Misku s želatinou vložte do vodní lázně a za stálého míchání rozpusťte (trvá to maximálně minutu). Želatinu rychle vmíchejte do odloženého pyré a pak směs důkladně vmíchejte do mísy s mangovým pyré. Pracujte rychle, aby se nevytvořily hrudky. Smetanu ušlehejte dotuha a jemně ji vmíchejte do pyré. Důkladně promíchejte a nalijte do připravené formy. Mangové pyré by ji mělo zaplnit asi z poloviny. Uhlaďte povrch a dejte na 1–2 hodiny zmrazit.

9. Mezitím připravte ricottový krém. Ricottu nechte stát při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Nechte ji chvíli vystydnout (měla by být vlažná), vmíchejte do ricotty, přidejte cukr a vše vyšlehejte tyčovým mixérem do hladka. Ricottovou směs nalijte na ztuhlý mangový krém, forma by měla být tak „akorát“ zaplněná, uhlaďte povrch a dort dejte ještě minimálně na 3 hodiny do mrazáku.

10. Dort vyndejte z mrazáku alespoň hodinu před podáváním. Pokud jste ho nechali mrazit přes noc, dopřejte mu na povolení alespoň 2 hodiny. Vyndejte ho z formy (manipuluje se s ním bez problémů) a přeneste na podnos. Na ozdobu můžete použít celé či mleté ořechy, čokoládové ozdoby, ušlehanou šlehačku či kousky manga.

Poznámka k receptu

Výrazem biscuit joconde imprimé označujeme pomalované či vzorované piškotové těsto. Dá se z něj udělat roláda i korpus dortu, který následně plníte krémy. Dortovou mouku dnes seženete běžně v supermarketu. Pokud nebudete mít štěstí, snadno ji připravíte smícháním hladké mouky a kukuřičného škrobu (na 100 g mouky použijte 30 g škrobu) a směs několikrát prosejte.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde