Mrkvový dort

Seznam surovin

Na těsto:

Na krém:

Na ozdobení:

Kromě toho:

  • tuk (na vymazání formy)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse smícháme mouku s mletým zázvorem, skořicí, sodou, práškem do pečiva a solí. V další míse vyšleháme elektrickým šlehačem vejce s oběma druhy cukru do nadýchané pěny a zašleháme do ní olej a pomerančový džus. Po částech vešleháme moučnou směs a nakonec vmícháme ananas nakrájený na kousky, mrkev a ořechy.

Těsto naplníme do vymazané kulaté dortové formy o průměru asi 20 cm, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 1 hodinu. Pak do středu těsta zapíchneme špejli nebo syrovou špagetu a pokud po vytažení zůstane suchá a čistá, je upečené. Necháme ho chvilku prochladnout ve formě, pak ho vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Mezitím v míse vyšleháme sýr, změklé máslo, moučkový cukr a špetku soli na hladký krém.

Mrkve na ozdobení oloupeme a pomocí škrabky je nakrájíme na tenké dlouhé plátky. V pánvi zahřejeme cukr s vodou za stálého míchání až k bodu varu. Přidáme plátky mrkve a povaříme 2 minuty. Pak plátky scedíme a osušíme papírovými utěrkami.

Vychladlý korpus na vrchu seřízneme do roviny, podélně ho rozkrojíme a spodní díl potřeme částí krému. Zakryjeme ho vrchním dílem, celý dort po stranách i na vrchu potřeme zbylým krémem a dobře uhladíme. Ozdobně na něj kolem dokola naaranžujeme plátky mrkve tak, aby směřovaly od spodního okraje do středu na vrchu a uprostřed na vrchu vytvoříme ze zbylých plátků ozdobnou „mašli“. Hotový dort necháme vychladit.

Poznámka k receptu

1 hrnek = 250 ml

Před podáváním nechte dort ohřát na pokojovou teplotu a ozdobte ho lístky čerstvé máty.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 3

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...