Minišarloty

Seznam surovin

Na těsto:

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Z vajec oddělíme žloutky od bílků a žloutky nalijeme do mísy. Ke žloutkům přilijeme vodu, přidáme dvě třetiny cukru, tedy 100 g a vanilkový cukr a vše vyšleháme do světle žluté pěny, nejlépe elektrickým šlehačem. Bílky nalijeme do čisté, zcela odmaštěné mísy, přidáme k nim špetku soli a vyšleháme do pevna. Přidáme zbylý cukr (50 g) a dále šleháme, až vznikne tuhý sníh, který tvoří špičky. Do vaječné směsi vmícháme část sněhu a zbylý sníh vmícháme lehkým převracením sněhu a žloutkové hmoty vařečkou. Na závěr opatrně vmícháme hladkou mouku smíchanou s maizenou (pokud chceme upéct dortový korpus, nahradíme maizenu polohrubou moukou), až vznikne hladké nadýchané těsto.

Těsto nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou do tvaru oválků na plech s papírem na pečení a upečeme dozlatova při 200 °C (asi 8 minut). Po částečném zchladnutí piškoty sloupneme z papíru a necháme zcela vychladnout.

Jahody opláchneme, 10 malých necháme na ozdobení, zbytek nakrájíme a rozvaříme s cukrem.
Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Pak ji vlijeme do teplých (ne vařících) jahod a směs necháme zchladnout asi na 40 °C.

Mezitím deseti vhodných formiček nebo misek s rovnými stěnami vyložíme mikrotenovou fólií a po jejich obvodu rozestavíme vychladlé piškoty.

Do zchladlé jahodové směsi přidáme bílý jogurt a dobře promícháme. Pak zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém opatrně naplníme do formiček a uložíme alespoň na 4 hodiny do chladničky.

Před podáváním šarloty opatrně vyjmeme z formiček a ozdobíme je odloženými jahodami a mátou, popřípadě i pocukrujeme.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...