Dortový korpus

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy nasypeme větší část moučkového cukru, přidáme vaječné žloutky a horkou vodu a vše ušleháme (nejlépe elektrickým šlehačem) na hustou bílou hmotu.

Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně do něj zašleháme zbývající moučkový cukr. Část sněhu vmícháme do připravené žloutkové hmoty. Zbylý sníh pak lehce vmícháme opatrným převracením sněhu a žloutkové hmoty plochou vařečkou.

Na závěr do těsta lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 21 cm, shrneme ho od středu směrem k okrajům (aby se střed nevydul) a pečeme asi 35 - 40 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.

Poznámka k receptu

Chcete-li upéct tmavý piškotový korpus, vmíchejte do těsta 1,5 lžíce kakaového prášku a uberte 1,5 lžíce mouky.

Pokud chcete mít korpus opravdu vysoký, zdvojnásobte množství surovin nebo upečte těsto na plechu, vykrojte z něj stejně velká kola a spojte je dohromady krémem.

Při šlehání cukru se žloutky dbejte na to, aby se cukr dobře rozpustil, jinak upečený piškot „vrže“.

U šlehaného piškotového těsta je velmi důležitý vzduch, který se do těsta dostane při šlehání. Těsto proto nenechávejte stát, ale dejte ho co nejdříve péct, jinak by z něj vzduch vyprchal, těsto by ztratilo lehkost a kleslo.

Korpus upečte den předem, aby se nedrolil.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...