Luciiny kočičky

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte si kvásek - do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí a přidejte asi 2 lžíce cukru. Lžící utřete dohladka a nechte kvásek 10 minut odpočívat v teple. Mezitím smíchejte šafrán se smetanou a metličkou míchejte, dokud se rovnoměrně neobarví. V kastrůlku rozpusťte máslo.

2. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, 1 vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek a promíchejte. Přisypte sůl a vypracujte pružné, nelepivé těsto. Nechte v teple kynout asi hodinu.

3. Z těsta vyválejte tenké dlouhé proužky a smotejte je do tvarů typických pro kočičky - esíček, beraních hlav, šneků či copů. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut dokynout. Potřete vejcem a ozdobte rozinkami.

4. Pečte 10 - 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Poznámka k receptu

  • Kočičky se ve Švédsku tradičně pečou na svátek sv. Lucie, proto Luciiny. Původní název odkazuje k pověře, že Lucifer v podobě kočky trestá neposlušné děti, zatímco Ježíšek ty hodné odmění sladkým pečivem. Zářivě žlutým švédským buchtičkám se tak začalo říkat luciferkatter (Luciferovy kočky), což se časem zkomolilo na lussekatter.
  • Celou Evropu během Vánoc asi neprocestujete, díky našim receptům se jí ale můžete projíst. I to bude fajn zážitek.
  • Ingredience na 10 - 15 kusů.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...