Domácí plněné buchty

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí a lžíci cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Mezitím do mísy prosejeme mouku se solí. Do středu vyhloubíme důlek a nalijeme do něj vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, cukr a žloutek, vše opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Pak přilijeme rozpuštěné máslo a dále hněteme, dokud se nevytvoří hladké a vláčné těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou, postavíme na teplé místo a necháme ho vykynout (alespoň 30 – 40 minut).

Vykynuté těsto přeložíme na vál posypaný moukou a rozválíme ho na plát silný asi 1,5 cm. Nakrájíme ho na čtverce o velikosti 9 x 9 cm a do středu každého čtverce dáme plnou lžičku vybrané náplně. Okraje potřeme bílkem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, protilehlé rohy k sobě nad náplní spojíme a prsty smáčkneme všechny zbylé otvory, aby náplň nebyla nikde vidět.

Buchty zakulatíme, potřeme je po stranách rozpuštěným máslem nebo sádlem a naskládáme je těsně vedle sebe do vymazané pečící formy nebo pekáčku. Necháme je ještě asi 10 minut nakynout, pak je potřeme na povrchu zbylým bílkem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotové buchty pocukrujeme.

Recept na makovou náplň najdete zde.
Recept na tvarohovou náplň najdete .
Recept na povidlovou náplň najdete .

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...