Domácí jitrnice

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Vepřové plecko uvaříme doměkka v osolené vodě s jednou celou oloupanou cibulí a divokým kořením a necháme vychladnout.

Mezitím nařežeme důkladně vyčištěná a vypraná střívka na stejně dlouhé kousky, které na jednom konci zašpejlujeme, namočíme je do studené vody a necháme stát. Druhou cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, zesklovatíme ji na části oleje a necháme vychladnout.

Vychladlé uvařené oloupané brambory nastrouháme do mísy, přidáme majoránku, pepř, nové koření, osmahnutou cibuli, utřený česnek, umletá játra a jemně nakrájené vařené maso a vše důkladně promícháme. Směs podle chuti osolíme a naplníme pomocí stříkačky nebo trychtýře do odkapaných střev. Každou jitrnici zašpejlujeme i na druhém konci, vložíme je do velkého hrnce s horkou vodou a zvolna vaříme asi 15 – 20 minut (voda by neměla přesáhnout teplotu 80 °C).

Jakmile jitrnice vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyjmeme je z vody, necháme částečně zchladnout a před podáváním je opečeme ze všech stran na troše oleje.

Poznámka k receptu

Místo opékání na oleji můžete jitrnice jen ogrilovat. Podávejte k nim místo chleba nebo pečiva vařené brambory posypané pažitkou nebo petrželkou a dušené kyselé zelí nebo zelný salát.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...