Domácí prejt

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Půlku vepřové hlavy omyjeme studenou vodou a vydrhneme kartáčem. Vložíme ji (rozseknutou částí dolů, aby se nepřipálila) do vařící mírně osolené vody. Asi po hodině přidáme oloupanou cibuli a vepřový bůček a obojí uvaříme téměř doměkka. Veku nakrájíme na kostičky a namočíme je do vody.

Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout na válu. Po vychladnutí ho nasekáme na kostičky o hraně přibližně 5 mm. Vše vložíme do velké mísy, přidáme najemno umletá syrová játra, nakrájenou uvařenou cibuli a vymačkanou veku. Směs ochutíme prolisovaným česnekem, solí, majoránkou, novým kořením, pepřem a zázvorem a citronovou kůrou a důkladně rukama promícháme. Když se nám bude zdát prejt příliš tuhý, přidáme trochu horkého vývaru a opět zamícháme.

Hotový prejt rozložíme do pekáče vymazaného sádlem, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 40 minut. Podáváme ho s vařenými bramborami a kysaným zelím nebo s pečivem.

Poznámka k receptu

Prejt snězte ihned po upečení, dokud je horký a dokřupava opečený. Nejlepší je s kysaným zelím a chlebem nebo bramborami.

Prejt můžete také naplnit do střívek a udělat jitrnice.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...