Grilovaný losos s holandskou omáčkou

Seznam surovin

Na holandskou omáčku:

Na ostružinový protlak:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme základ holandské omáčky. Do kastrůlku nalijeme bílé víno, přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a pepř a společně svaříme asi na čtvrtinu původního množství. Směs přecedíme do kovové misky a necháme lehce zchladnout.

Očištěné ostružiny podusíme asi 10 minut s červeným vínem a medem, propasírujeme do misky a udržujeme v teple.

Do prochladlého základu na holandskou omáčku vešleháme žloutky, misku vložíme do teplé vodní lázně a směs vyšleháme do krémovité konzistence. Po částech vmícháme rozpuštěné máslo, omáčku podle chuti osolíme a udržujeme v teple.

Porce lososa opláchneme, osušíme, stranu bez kůže posypeme pepřem a pažitkou a lehce osolíme. Vložíme je kůží dolů do pánve s rozehřátým olejem a zprudka opečeme. Když začnou lehce hnědnout, steaky otočíme a zprudka opékáme 2 minuty. Pak teplotu zmírníme a steaky zvolna dopečeme (maso by mělo uvnitř zůstat pružné).

Steaky přeložíme na talíře, doplníme omáčkou a ostružinovým protlakem a podáváme.

Poznámka k receptu

Jako příloha se hodí například krátce povařené nudle z brambor a řapíkatého celeru, které můžeme ještě doplnit plátky kumkvatů (malé citrusové ovoce) podušenými v cukrovém sirupu.

Hodnocení: 1,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 1

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...