GRATINOVANÁ TRESKA S BRAMBOROVOU KAŠÍ (TORSKGRATÄNG MED POTATISMOS)

Seznam surovin

  • treska 600 gramů (filet)
  • chřest 400 gramů (zelený nebo bílý)
  • sýr 200 gramů (zralý švédský Västerbotten, Gruyère nebo Čedar)
  • kopr 3 snítky (čeerstvý)
  • citron 4 plátky
  • sůl
  • pepř

Kaše:

Omáčka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte omáčku: cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V rendlíku rozpalte olej a orestujte, pak přidejte protlak a za stálého míchání 3 minuty povařte. Přilijte vývar, víno a smetanu a na mírném ohni vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Osolte, opepřete a vmíchejte citronovou kůru.

2. Připravte kaši: brambory uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte je, přidejte máslo a rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Dolaďte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pak do kaše vmíchejte žloutky a směs přendejte do zdobicího sáčku.

3. Zapékací formu vymažte máslem a po obvodu nastříkejte kaši. Tresku z obou stran osolte, opepřete a nakrájejte na menší kousky, chřest nakrájejte na kousky. Zalijte omáčkou a posypte nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 225 °C asi 10 minut, dokud jídlo nezezlátne. Pak formu vyndejte z trouby a nechte 10 minut odležet. Ozdobte koprem, plátky citronu a podávejte.

Poznámka k receptu

Treska nabízí delikátní bílé maso, zvlášť pokud ji koupíte čerstvou. Použít lze ale i jakoukoliv jinou bělomasou rybu. Pokud není chřestová sezona, bez obav použijte brokolici nebo květák.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...