Koňakové steaky s karamelizovanou čekankou

Seznam surovin

Na čekanku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Čekanku omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do rozehřáté pánve, zasypeme cukrem, přidáme máslo a pomalu za průběžného míchání ohříváme na mírném ohni, až se cukr rozpustí na karamel a čekanka začne zlátnout. V tento okamžik pánev odstavíme z ohně.

Hovězí svíčkovou nakrájíme na 4 silnější plátky, osolíme je a opepříme. V dobře rozpálené pánvi, nejlépe litinové, zahřejeme olivový olej a zprudka na něm opečeme maso z každé strany asi 3 minuty. Opečené steaky přelijeme koňakem a jakmile se alkohol zahřeje, opatrně ho zapálíme dlouhou špejlí a necháme vyhořet.

Steaky vyjmeme z pánve a uložíme v teple (nebo je zabalíme do alobalu). Do pánve s výpekem přilijeme červené víno, přidáme tymián a dále vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme do ní kousek másla, necháme ho rozpustit a omáčku podle potřeby dochutíme pepřem a solí.

Omáčku rozdělíme na talíře, přidáme karamelizovanou čekanku a nakonec steaky a ihned podáváme.

Poznámka k receptu

Ke steakům podávejte dobré červené víno, ideální je burgundské.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde