Velikonoční věnec

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Rozdrobené droždí rozpustíme ve vlažné vodě. Rozpuštěné máslo smícháme s medem a mlékem, přidáme vodu s rozpuštěným droždím a promícháme. Pak přidáme vejce, 2 hrnky mouky, pomerančovou kůru, vanilku a sůl, těsto důkladně promícháme a necháme stát na teplém místě. Po 5 minutách zapracujeme do těsta zbytek mouky, těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Na pečící papír si položíme obrácený velký talíř a obkreslíme podle něj tužkou kruh. Papír pak položíme na plech.

Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme ho na tři části. Z každé utvoříme dlouhý váleček a spleteme je do copu.

Cop přeneseme na plech a stočíme ho do kruhu podle namalované předlohy.

Věnec potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 - 45 minut dozlatova.

Upečený věnec po vychladnutí ozdobíme vejci.

Poznámka k receptu

1 HRNEK = 2,5 DL

Aby nebyl věnec příliš suchý, můžete těsto oživit rozinkami namočenými v rumu nebo nasekanými mandlemi.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...