Kynuté mléčné uzly

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Mouku nasypeme do velké mísy, vetřeme do ní máslo, přidáme sůl a droždí. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme do něj vlažné mléko a vařečkou zaděláme měkké, ale nelepivé těsto. Prohněteme ho, až je hladké a pružné, uděláme z něj kouli a vložíme ji do mísy lehce vytřené olejem. Těsto
překryjeme naolejovanou mikrotenovou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 60 - 90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto přeložíme na lehce pomoučený vál, uhodíme do něj pěstí a pak ho znovu propracujeme asi 2 - 3 minuty, až je hladké a pružné. Rozdělíme ho na menší kousky, rozválíme je na válečky a každý zavážeme do jednoduchého uzlu.

Uzly přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme mezi nimi dostatek místa, aby mohly dále kynout. Překryjeme je naolejovanou mikrotenovou fólií a necháme ještě 15 - 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo sezamovými semínky, případně je necháme neposypané, vložíme je do trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova. Potom vyzkoušíme na jeden zespodu poklepat prstem; pokud zní dutě, jsou uzly upečené.

Ihned po vyjmutí z trouby uzly pokropíme vodou, aby zůstaly déle vláčné, a necháme je vychladnout na mřížce.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...