Jidáše s medem
Seznam surovin
- droždí 30 gramů
 - cukr moučkový 60 gramů
 - mléko 2,5 decilitru
 - mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
 - cukr vanilkový 1 balíček
 - máslo 100 gramů
 - žloutek 2 kusy
 - citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
 - sůl
 - mouka pšeničná hladká (na posypání a na vál)
 - vejce 1 kus (na potření)
 - mléko 1 lžíce (na potření)
 - med (na přelití)
 
Postup přípravy
Rozdrobené droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu vlažného mléka a lžíci mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme zbylou mouku, zbylý moučkový cukr a vanilkový cukr, přidáme nakrájené změklé máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli, přilijeme zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek a vypracujeme pružné hladké těsto. Posypeme ho lehce moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném válu na kousky, z kterých vyválíme malé copy dlouhé asi 10 cm a každý stočíme do spirály.
Jidáše přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak je potřeme vejcem rozšlehaným s troškou mléka, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut do růžové barvy.
Horké upečené jidáše přelijeme medem a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Jidáše můžete před upečením ještě posypat nasekanými mandlemi.
							
						
					




Načítám komentáře...