Švestkový nákyp

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Vypeckované švestky zalijeme slivovicí a necháme stát do druhého dne.

Rýži přebereme, opereme, nasypeme do vroucího mléka se špetkou soli, promícháme a vaříme, dokud rýže nezměkne a nevznikne hustá kaše, kterou necháme vychladnout. V míse utřeme žloutky se změklým máslem, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Přidáme vychladlou rýžovou kaši, promícháme a na závěr vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

Pekáč nebo ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a na dno rozložíme vrstvu rýžové směsi. Poklademe ji odkapanými a nakrájenými švestkami a zakryjeme vrstvou zbylé rýžové kaše. Nákyp vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a pečeme asi 30 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.

Před podáváním poprášíme nákyp moučkovým cukrem, každou porci přelijeme rozehřátým máslem a podle chuti ozdobíme kopečkem šlehačky.

Poznámka k receptu

Spolu se sněhem můžete do rýžové směsi vmíchat ještě hrst nahrubo nastrouhaných ořechů.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...