Zmrzlina z černého piva

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Mléko, polovinu smetany, cukr a sůl zahřívejte v kastrolu, dokud se cukr nerozpustí. Připravte si dvě misky. Do první dejte žloutky a prošlehejte je krátce metličkou tak, aby se spojily. Do druhé mísy přilijte zbytek smetany a slad, důkladně promíchejte a na mísu postavte sítko.

2. Jakmile je mléko horké, přilévejte je opatrně malým pramínkem ke žloutkům a promíchejte. Vaječnou směs vraťte zpátky do hrnce a vařte na mírném plameni, dokud nezhoustne. Směs je potřeba míchat, ideálním nástrojem je gumová stěrka. Směs je dostatečně hustá, když na stěrce zanechá prst zřetelnou cestičku. Pomoci si můžete teploměrem - hotovo je na 82 °C.

3. Směs přelijte přes sítko (zachytí drobné sraženiny) ke zbylé smetaně se sladem a dejte chladit.

4. Zatímco se směs chladí, připravte pivní sirup. Třetinku piva dejte do hrnce se širším dnem a redukujte, dokud se objem nesníží na třetinu a nezhoustne. Nechte vychladnout a vmíchejte ke studené směsi. Nalijte do zmrzlinovače nebo do nádoby vhodné do mrazáku.

Poznámka k receptu

  • Pivní zmrzliny se není třeba bát. Slad se postará o karamelovou chuť a redukované pivo o příjemnou nahořklost. Tekutý slad seženete v prodejnách se zdravou výživou, prodává se jako Sladovit nebo Sladěnka. Můžete experimentovat a nahradit ho třtinovou melasou.
  • Pokud nemáte zmrzlinovač, je vhodné zmrzlinu během mražení několikrát „rozbít“ tyčovým mixérem, nebo alespoň důkladně „rozhrabat vidličkou“. Jde o to, aby zmizely ledové krystalky a zmrzlina byla hladká. Opakujte nejméně třikrát. Ingredience na 1 litr zmrzliny.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...