Čokoládová pěna s ovocem

Seznam surovin

Na ozdobení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V malém kastrůlku za stálého míchání zahřejeme cukr a když se rozpustí na světlý karamel, opatrně k němu přilijeme 0,9 dl vody a mícháme, až se vše spojí. Kastrůlek odstavíme z ohně a karamelový rozvar necháme vychladit.

Želatinu namočíme do trochy studené vody a necháme ji nabobtnat. Do vychladlého karamelového rozvaru vmícháme žloutky a směs za stálého míchání opět zahřejeme na teplotu asi 70 °C. Přidáme do ní nabobtnalou želatinu a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Směs necháme opět zchladnout a mezitím rozlámeme čokoládu na kousky a necháme rozpustit v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Čokoládu vmícháme do připravené vychladlé karamelové směsi, na závěr zlehka vmícháme smetanu vyšlehanou do polotuha a čokoládovou pěnu necháme důkladně ztuhnout v chladničce.

Ze ztuhlé pěny vykrajujeme lžící namočenou v teplé vodě úhledné noky, upravíme je na dezertní talířky, doplníme barevným drobným ovocem, vějířky čokolády a čokoládovou polevou a ihned podáváme.

Poznámka k receptu

Čokoládové vějířky na ozdobení připravíte z rozehřáté čokoládové polevy nebo tmavé čokolády. Rozlámejte ji na kousky a rozpusťte v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Při rozpouštění nádobu s čokoládou nezakrývejte, protože by kapky vytvářející se na poklici stékaly do čokolády, v které by se pak vytvořily bubliny a čokoláda by ztratila soudržnost. Čokoládu nalijte na rovnou podložku (nejlépe mramorovou nebo skleněnou desku) a nechte dobře ztuhnout. Pak malou špachtlí nebo nožem se širokým ostřím opatrně začněte čokoládovou vrstvu seškrabovat a tím tvořit čokoládové vějířky. Nechte je opět krátce ztuhnout v chladu a použijte až těsně před podáváním.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...