Žíhaný koláč s ovocem
Seznam surovin
- tuk (na vymazání)
 - mouka pšeničná hrubá 2 lžíce (na vysypání)
 
Na tmavé těsto:
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
 - mouka pšeničná hrubá 1 hrnek
 - mléko 1 hrnek
 - olej 3/4 hrnku
 - cukr 1/2 hrnku
 - vejce 2 kusy
 - kypřící prášek do pečiva 1 balíček
 - cukr vanilkový 1 balíček
 - kakao 2 lžíce
 - sůl 1 špetka
 
Na světlé těsto:
- tvaroh měkký 2 kostky
 - mléko 1 hrnek
 - cukr 1/2 hrnku
 - vejce 2 kusy
 - pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
 - cukr vanilkový 1 balíček
 - sůl 1 špetka
 
Na doplnění:
- kompot hruškový 250 gramů
 - rybíz červený 150 gramů (nebo bílý)
 - šťáva 1 hrnek (z hruškového kompotu)
 - dortové želé čiré 2 balíčky
 
Postup přípravy
V míse smícháme všechny přísady na tmavé těsto, několik lžic těsta si necháme stranou a zbytek nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
V další míse smícháme všechny přísady na světlé těsto, opatrně ho nalijeme na tmavé těsto na plechu a několika tahy vidličkou těsta lehce promícháme. Na povrch pak v tenkých linkách naneseme zbylé tmavé těsto.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout a pak na něj rozdělíme na kousky nakrájené hrušky a kuličky rybízu. Šťávu z kompotu smícháme s 2,5 dl vody a v této směsi uvaříme dortové želé podle návodu na sáčku. Nalijeme ho na ovoce na koláči a necháme ztuhnout
Poznámka k receptu
Dávkování: 1 hrnek = 2,5 dl
							
						
					




Načítám komentáře...