Vdolky s povidly
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
 - sůl 1 špetka
 - cukr 100 gramů (krupice)
 - vejce 1 kus
 - droždí 1/2 kostky
 - mléko 250 mililitrů
 - sádlo 500 gramů (na smažení)
 
Zdobení:
- tvaroh tvrdý 100 gramů
 - švestková povidla
 - smetana zakysaná 200 gramů
 
Postup přípravy
1. Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte cukr a vejce, rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Vypracujte hladké těsto, které nelepí. Vykynuté těsto rozválejte na dobře pomoučeném vále na tloušťku asi 1,5 cm a vykrajovátkem nebo skleničkou omočenou v mouce vykrajujte kolečka. Zakryjte je utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout.
2. Před smažením do středu každého vdolku udělejte dolík, aby tolik nevyběhly, a smažte je nejdřív dolíkem dolů. Jakmile vdolky zezlátnou a vyplavou na povrch tuku, vyjměte je děrovanou naběračkou.
3. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských utěrkách, pak vdolky potřete povidly, posypte nastrouhaným tvarohem a ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte nejlépe ještě teplé.
							
						
					




Načítám komentáře...