Třešňové clafoutis
Seznam surovin
- třešně 500 gramů (tmavé)
 - vejce 4 kusy
 - mouka pšeničná hladká 125 gramů
 - mléko 2/3 decilitru
 - brandy 3 lžíce
 - sůl
 - máslo (na vymazání plechu)
 - cukr moučkový (na posypání)
 - cukr moučkový 2 lžíce
 
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek a nalijeme do něj lehce našlehaná vejce. Přidáme cukr a sůl a vše promícháme od okrajů směrem do středu mísy. Pak přidáme mléko a šleháme, dokud není těsto hladké.
Kulatou zapékací formu o objemu 1,75 l vymažeme máslem a nalijeme do ní polovinu těsta. Rozložíme na něj třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Nakonec vše pokapeme brandy.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby koláč pocukrujeme a podáváme ho ještě teplý.
Poznámka k receptu
Clafoutis (čtěte klafutý) je typický francouzský moučník, který se připravuje ve své nejklasičtější podobě s hodně tmavými, černými třešněmi. Vynikající je ale i s jiným ovocem, třeba broskvemi, nektarinkami nebo švestkami.
							
						
					




Načítám komentáře...