Kynutý koláč

Seznam surovin

Na náplň:

Na drobenku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme, zakryjeme ubrouskem a kvásek necháme v teple asi 15 minut vzejít. V míse utřeme žloutek s cukrem a změklým máslem. Přidáme citronovou kůru, mouku se solí, kvásek a olej. Přiléváme zbylé mléko, zaděláme tužší těsto, propracujeme ho, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Během kynutí těsto znovu propracujeme.

Z vykynutého těsta oddělíme třetinu a zbylé těsto upravíme do oválné formy (například z varného skla) vyložené papírem na pečení. Zbylé těsto rozdělíme na dvě části. Z každé připravíme na pomoučeném válu dlouhý váleček a spleteme je dohromady. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a kolem dokola k nim přitiskneme spletený cop, který bude tvořit okraj koláče.

Tvaroh rozmícháme s vejcem a cukrem, rozetřeme ho na těsto ve formě a v šikmých pruzích na něj nasypeme ovoce. Do rozšlehaného vejce, kterým jsme potřeli těsto, vmícháme mléko a směsí potřeme okraje koláče. Celý ho pak posypeme drobenkou připravenou promnutím uvedených přísad. Koláč necháme v teple ještě 15 minut kynout, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 185 °C a pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.

Recept na kynuté těsto najdete zde.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 4

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...