Francouzský citronový koláč

Seznam surovin

Korpus:

Citronový krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku, sůl a citrusovou kůru utřete do kypré pěny. Do ní zapracujte mouku. Rychle prohněťte a těsto zabalené ve fólii dejte přibližně na půl hodiny do ledničky. Pak ho vyndejte a mezi dvěma fóliemi rozválejte na výšku asi půl centimetru.

2. Jednu fólii odstraňte a pomocí druhé překlopte těsto do kulaté koláčové formy o průměru 25–27cm. Domačkejte ho do krajů a přebytky odstraňte.

3. Na korpus nyní dejte předem zmačkaný pečicí papír (lépe se s ním pracuje) a nasypte na něj fazole nebo keramické korálky, aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo. V horkovzdušné troubě ho pečte při 170°C asi 15 minut. Pak z něj odstraňte papír se zátěží a vraťte ho na 8–10 minut do trouby, aby ještě zpevnil. Nechte ho vystydnout a vyndejte z formy.

4. Krém: Cukr prošlehejte ve větší míse s vejci, s citronovou šťávou a kůrou a se špetkou soli.

5. Pak vše zahřívejte na 70°C (samozřejmě můžete připravovat i ve vodní lázni), až hmota začne
mít konzistenci řidšího pudinku (poznáte to také, když prstem přejedete po vařečce a jím vytvořená stopa se znovu neslije). Nesmí se vařit!

6. Odstavte a přes cedník vylijte krém z rendlíku, ve kterém jste ho vařili, do mísy, aby se varný proces zastavil a jednak také, abyste se zbavili případných žmolků.

7. Do krému vmíchejte na kostičky pokrájené máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Koláč dejte důkladně vychladit (ideálně až 48 hodin) a tak ho i podávejte! Nahoru se před podáváním často dává i šlehaný sníh s cukrem a krátce se zapeče (nebo ožehne cukrářskou pistolí). My jsme ho ozdobili kopcem šlehačky a rozvařeným ovocem a chutnal báječně! Francouzský citronový koláč učte se s námi!

Poznámka k receptu

Dezert, jenž je přímo ztělesněním francouzské cukrařiny.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...