Čokoládový dort podle Michala Nikodéma

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem.

Ve velkém kastrolu se silným dnem na mírném plameni pomalu a za velmi častého míchání zahřívejte čokoládu, cukr, smetanu a máslo až se směs rozpustí a směs je hladká jako krém, stáhněte z ohně.

Ve velké míse pomocí drátěné metly našlehejte vejce, tak aby se rozbila struktura bílků a dobře se spojily se žloutky. Není potřeba vejce šlehat do pěny.

K našlehaným vejcím přilijte čokoládovou hmotu, důkladně promíchejte, až se vše dokonale spojí a směs vlijte do připravené dortové formy.

Pečte 45 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C, nebo tak dlouho, až špejle zabodnutá to těsta 5 cm od okraje bude po vytažení suchá.

Upečený dort nechte ve formě! důkladně vychladnout, poté vložte do lednice a nechte alespoň 4 hodiny vychladnout. Dort ztuhne a bude se s ním lépe manipulovat.

Poznámka k receptu

Použijte formu o průměru 23 cm (dosáhnete tak až 20 porcí - tenčí výseče než u běžného dortu). Příprava a pečení vám zabere cca 60 minut a zhruba 6 hodin na vystydnutí (2 hodiny v kuchyni, 4 hodiny v lednici).

Použijte tmavý cukr, nebo tmavý třtinový cukr, chuť dortu bude ještě plnější.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...