Chlebový věnec

Seznam surovin

Na těsto:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse smícháme 3/4 hrnku polohrubé mouky, žitnou a chlebovou mouku, sůl, droždí a vlažnou vodu a vše dobře zpracujeme vařečkou (těsto se bude na vařečku lepit). Mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplé místě kynout asi 2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem. Pak těsto vložíme do chladničky a necháme asi hodinu vychladit.

Těsto přeneseme na lehce pomoučený vál a posypeme ho zbylou čtvrtinou hrnku polohrubé mouky. Krátce ho prohněteme, abychom do něj zapracovali všechnu mouku, vrátíme ho do mísy, zakryjeme a necháme znovu 30 minut v teple kynout.

Na pracovní plochu si položíme arch papíru na pečení a poprášíme ho moukou. Doprostřed položíme těsto, pěstí uprostřed uděláme otvor a pomocí prstů vytvarujeme věnec o průměru 23 cm s otvorem uvnitř o průměru 11 cm. Důkladně ho poprášíme moukou a necháme nezakrytý odpočinout 15 minut. Pak ostrými nůžkami v úhlu 45° vystřihneme po celém obvodu do těsta 14 hlubokých písmen V (těsto stříháme hodně hluboko, téměř skrz). Prsty opatrně vytáhneme každou nastřiženou část směrem ven jako lístek, a věnec necháme ještě 15 minut odpočinout.

Do horní části trouby umístíme plech, do spodní části pekáč a troubu rozehřejeme na 240 °C. Horký plech z horní části trouby vyjmeme a věnec i s papírem na něj opatrně přesuneme. Vložíme ho do trouby, do pekáče ve spodní části trouby nalijeme hrnek horké vody a pečeme dozlatova asi 20 minut. Upečený věnec necháme vychladnout na mřížce a podáváme ho nejlépe ještě ten samý den.

Poznámka k receptu

1 hrnek = 250 ml

K chlebovému věnci můžete podávat tuňákovou pomazánku: Prošlehejte 1 lžíci jogurtové majonézy se 2 lžícemi zakysané smetany a 1 lžící měkkého tvarohu, ochuťte trochou citronové šťávy, osolte a opepřete. Ze dvou konzerv tuňáka ve vlastní šťávě vyberte rybí maso, dejte ho do misky a roztrhejte na kousky dvěma vidličkami. Přidejte 3 natvrdo uvařená oloupaná a nadrobno nakrájená vařená vejce, 3 lžíce na kolečka nakrájených zelených oliv, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, jednu oloupanou šalotku nasekanou nadrobno a připravenou majonézovou zálivku, dobře promíchejte a pomazánku nechte vychladit.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 2

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...