Velikonoční slané vejce
Seznam surovin
Na vejce:
- vejce 2 kusy
 - mléko 250 mililitrů
 - rohlík 2 kusy
 - sůl
 - muškátový květ
 - sýr polotvrdý 150 gramů (Gouda)
 - hrášek 150 gramů (mražený)
 - tuk (na vymazání formy)
 - strouhanka (na vysypání formy)
 
Na ozdobení:
- tvaroh měkký 150 gramů
 - mléko 1,5 lžíce
 - sůl
 - bylinky 2 lžíce (jarní, nasekané najemno)
 
Postup přípravy
Žloutky rozkvedláme v mléce, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky, směs osolíme, okořeníme muškátovým květem a necháme chvilku stát, až se rohlíky rozmočí.
Mezitím jemně nastrouháme sýr a z bílků ušleháme sníh. Obojí vmícháme do mléčného základu, přidáme mražený hrášek a dobře promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy ve tvaru vejce (jednoduše si ji uděláme z alobalu), vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 35 minut.
Hotovou nádivku vyklopíme z formy a po vychladnutí ji přibližně ve dvou třetinách ozdobně rozkrojíme. Tvaroh rozmícháme s mlékem, osolíme a vmícháme nasekané bylinky. Naplníme ho do cukrářského sáčku a na povrch nádivky namalujeme jednu nebo více kytiček.
Poznámka k receptu
Na nádivku se nejlépe hodí pečivo staré 2 - 3 dny, aby se v mléku úplně nerozmáčelo. Rohlíky také můžete nejprve osmažit na másle či sádle - dodá to nádivce jedinečnou chuť.
							
						
					




Načítám komentáře...