Smažené taštičky s houbovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
 - mléko 2,5 decilitru (vlažné)
 - tuk 50 gramů
 - žloutek 1 kus
 - droždí 20 gramů
 - cukr 1 lžička
 - sůl 1 špetka
 - mouka (na vál)
 - olej (na smažení)
 
Na náplň:
- žampiony 300 gramů
 - cibulka jarní 2 kusy
 - máslo pomazánkové 2 lžíce
 - olej 2 lžíce
 - tymián 1 lžička (lístky)
 - pepř (čerstvě drcený)
 - sůl
 
Postup přípravy
V hrnku nebo misce rozmícháme menší množství vlažného mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko, přidáme žloutek, rozpuštěný vlažný tuk a nakonec vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promícháme vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřeme z vařečky a stěn mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout. Pak ho několikrát promícháme, aby se provzdušnilo, a necháme v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a společně s nakrájenou jarní cibulkou je osolíme a podusíme na oleji. Přimícháme tymián a máslo, opepříme a mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme ji z ohně a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na čtverce o rozměrech 7 x 7 cm. Do středu každého dáme proužek náplně, těsto přes ni v půlce přehneme a okraje k sobě přimáčkneme (vzniknou plněné obdélníčky). Necháme je na pomoučeném válu ještě 15 minut nakynout a pak je usmažíme ve větším množství středně rozehřátého oleje dozlatova. Taštičky necháme odkapat na savém ubrousku a ihned podáváme.
							
						
					




Načítám komentáře...