Bejgli

Seznam surovin

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy prosejeme hladkou mouku, vytvoříme v ní důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme moučkový cukr, vše zalijeme vlažným mlékem, mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme špetku soli, citronovou kůru, změklé máslo a sádlo a žloutek. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly a necháme je odležet 1 hodinu v chladu.

Mezitím si připravíme náplň. V kastrolu svaříme mléko s oběma druhy cukru, postupně přidáme mleté ořechy, skořici, citronovou a pomerančovou kůru, podle chuti nasekaný kandovaný zázvor a rozinky, náplň dochutíme trochou mletého kardamomu, dosladíme medem, důkladně promícháme a odstavíme z ohně.

V miskách rozkvedláme zvlášť žloutky a bílky. Obě části těsta rozválíme na pomoučeném válu na dva obdélníkové pláty a rovnoměrně na ně rozetřeme připravenou náplň tak, aby zůstal na okrajích volný pruh široký asi 1,5 cm. Okraje těsta potřeme rozkvedlaným žloutkem a těsto i s náplní zavineme. Oba záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme je na povrchu žloutkem. Když žloutek na závinu zaschne, potřeme záviny rozšlehaným bílkem, necháme ho také zaschnout a pak záviny vidličkou na několika místech propícháme, aby se během pečení nepotrhaly - toto mramorování je pro bejgli charakteristické.

Záviny vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Necháme je vychladnout a krájíme je až těsně před podáváním.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...