Makové slzičky s citronovou polevou

Seznam surovin

Na náplň:

Na polevu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, cukr a mletý mák, přidáme změklé máslo (nebo margarín) a žloutky a nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama rychle vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.

Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi jako stéblo, vykrájíme z něj formičkou tvary slziček a v polovině z nich ještě vykrojíme ve středu malé kolečko. Všechny tvary přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme dorůžova. Ještě horké upečené slzičky opatrně přeložíme pomocí plochého tenkého nože na rovnou podložku a necháme vychladnout.

V malém kastrůlku promícháme višňovou marmeládu s griotkou nebo likérem, zahřejeme, krátce povaříme, přelijeme do misky a necháme prochladnout. V další misce smícháme prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou a vřelou vodou a mícháme nemastnou vařečkou tak dlouho, až vznikne hladká bílá poleva.

Vychladlé slzičky slepíme po dvou ochucenou marmeládou (vždy plnou a vykrojenou slzičku), potřeme je cukrovou polevou a po důkladném zaschnutí uložíme slzičky v chladu a necháme několik dnů odležet.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...