Listové těsto

Seznam surovin

Tukové těsto:

Vodánek:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

PŘÍPRAVA TUKOVÉHO TĚSTA

V míse vypracujeme mouku s máslem. Vytvoříme placku silnou 2 cm. Zabalíme ji do fólie a dáme na 2 hodiny do ledničky.

PŘÍPRAVA VODÁNKU

V míse smícháme vodu, ocet a sůl. Mouku smísíme s měkkým máslem, přidáme trochu vody a dobře propracujeme. Další vodu přidáváme postupně a jen tolik, kolik jí mouka absorbuje. Těsto má být jemné, ne řídké.

PŘÍPRAVA LISTOVÉHO TĚSTA

Vodánek poprášíme moukou a na pomoučeném stole z něj vyválíme kolo o tloušťce asi 1 cm. Čtverec tukového těsta vložíme do placky z vodánku. Všechny strany přeložíme jako balíček, aby se švy spojily a čtverec uprostřed byl dokonale zabalený.

Pěstí srovnáme vrchní část balíčku a pomoučeným válečkem vyválíme směrem od středu obdélník. Nesmíme rozmačkat okraje těsta. Oba konce obdélníku složíme k sobě směrem do středu.

Těsto vyválíme do obdélníku. Jeden okraj složíme do středu a druhý přehneme přes něj, až vznikne čtverec. Očistíme od mouky, zabalíme do fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout. Tento postup zopakujeme dvakrát.

Rozpis je na 1,1 kg těsta.

Poznámka k receptu

Jen těsto vyválené jedním směrem bude dobře lístkovat.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde