Mazanec I

Seznam surovin

Na kvásek:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme kvásek. Rozdrobené droždí rozmícháme v troše vlažného mléka se špetkou cukru, mírně posypeme moukou a kvásek necháme na teplém místě vzejít.

Rozinky zalijeme rumem a necháme stát.

V míse dobře promícháme mouku s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, solí, muškátovým květem a mletými mandlemi a vmícháme slité rozinky. Ve směsi utvoříme důlek, nalijeme do něj žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, přidáme změklý tuk, trochu promícháme a nakonec přilijeme vzešlý kvásek. Vše dobře promícháme a uhněteme tužší hladké těsto. Posypeme ho trochou mouky a necháme na teplém místě zakryté utěrkou 2 hodiny kynout.

Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu bochánek, přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15 minut odpočinout.

Na vrchu mazance uděláme nožem kříž, bochánek potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 170 – 180 °C a mazanec dopečeme dozlatova (asi 35 minut).

Po prochladnutí mazanec pocukrujeme.

Poznámka k receptu

Než začnete zpracovávat těsto, je důležité, aby všechny suroviny (kromě vlažného mléka) měly stejnou, pokojovou teplotu. Pokud začne mazanec během pečení na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ho papírem na pečení nebo alobalem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...