Švestkové galetky

Seznam surovin

Křehké těsto:

Náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Mouku nasypte do velké mísy, přidejte cukr, sůl a promíchejte. Máslo nakrájejte na malé kostičky, nasypte do mísy a rukama vypracujte směs podobnou drobence. Přilijte vodu a rychle vypracujte těsto. Podle potřeby ještě po troškách přidejte vodu, těsto však nepřepracujte, musí v něm zůstat malé kousky másla. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici.

2. Na pomoučené pracovní desce, lehce posypané moukou, vyválejte těsto a vykrájejte z něj kolečka. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. V malé misce smíchejte mouku, oba cukry, skořici, citronovou kůru a sůl. Na vypeckované a pokrájené švestky a ostružiny nasypte připravenou směs, důkladně je v ní obalte a rozložte je doprostřed koleček. Okolo nechte asi 1,5 cm volného prostoru. Těsto přehněte přes ovoce, vytvořte úhledné varhánky nebo jen tak, náhodně, na několika místech zmáčkněte.

3. Žloutek v malé mističce rozmíchejte s mlékem, směsí potřete ozdobný okraj a posypte zbylým cukrem. Na ovoce dejte máslo nakrájené na malé kostičky a vložte plech do trouby. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut. Galetky chutnají nejlépe ještě vlažné, s kopečkem zakysané smetany.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...