Malovaná roláda

Seznam surovin

Na dekorační pastu:

Na těsto:

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Z papíru na pečení ustřihneme arch odpovídající velikosti plechu. Rozdělíme ho tužkou podélně na dvě poloviny a nakreslíme na něj ornamenty (nemusíme je malovat na celou plochu, stačí pokrýt dvě třetiny plochy). Papír pak položíme pokreslenou stranou dolů na plech.

Všechny přísady na dekorační pastu dobře rozmícháme a obarvíme červenou barvou. Pastu naplníme do zdobícího sáčku s tenkou trubičkou, na předkreslenou část na papíru na plechu namalujeme ornamenty a uložíme je i s plechem na 15 minut do mrazáku, aby ornamenty ztuhly.

Mezitím připravíme těsto. V míse vyšleháme elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do světle žluté nadýchané pěny. Prosejeme na ni mouku se solí a zlehka ji do pěny vmícháme. Nakonec přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a lehkým převracením vařečkou ho vmícháme do těsta.

Plech s namalovanými ornamenty vyjmeme z mrazáku, rovnoměrně na něj rozetřeme po celé ploše těsto, opatrně ho uhladíme, abychom neporušili ornamenty, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 8 minut dozlatova.

Upečený korpus ihned překlopíme na vlhkou utěrku. Papír, na kterém se těsto peklo, potřeme vlhkou houbičkou, aby se těsto od něj oddělilo, a opatrně ho sloupneme. Plát pak opět obrátíme, aby pomalovaná strana ležela na utěrce, a i s utěrkou ho z kratší strany stočíme do rolády a necháme vychladnout.

Mezitím v misce rozšleháme mascarpone s lučinou a cukrem na hladký krém. Vmícháme do něj malinovou marmeládu, kterou můžeme předem propasírovat přes jemné síto, abychom ji zbavili zrníček.

Stočený plát rozbalíme, potřeme ho připraveným krémem a posypeme malinami. Znovu ho stočíme do rolády a necháme ji dobře ztuhnout v chladu. Před podáváním můžeme roládu ozdobit lístky čerstvé máty nebo meduňky.

Poznámka k receptu

Ornamenty můžete namalovat i částí těsta. Ušetříte si tím čas i práci, ale obrysy pak nejsou tak ostré. Oddělte z těsta asi 4 lžíce, tuto malou část obarvěte potravinářským barvivem a na plech namalujte ornamenty. Vložte je do vyhřáté trouby a nechte asi minutu zapéct, aby ztuhly. Pak na ně rozetřete světlé těsto a vše upečte.

Malovanou roládu můžete různě obměňovat. Místo malinové zkuste udělat třeba jahodovou, borůvkovou nebo rybízovou. A různě ji můžete i namalovat. Jednoduché jsou třeba číslice, srdíčka, kytičky... Pokud chcete udělat různě barevné obrázky, myslete na to, že nejdříve se maluje to, co je na obrázku vidět jakoby na povrchu, a až nakonec to, co je v pozadí. Dekorační pastu rozdělte na několik částí, podle toho, kolik barev chcete na obrázcích mít. Pokud chcete například ozdobit roládu obrázky jahod, nejdříve udělejte černé tečky na povrchu jahod a nechte je ztuhnout v mrazáku. Pak na ně domalujte jahody, opět je nechte ztuhnout a nakonec domalujte zelené lístky. Spoustu předloh najdete na internetu. Stačí si je vytisknout a položit pod papír na pečení jako šablonu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...