Novoroční minidezerty

Seznam surovin

Těsto:

Čokoládový filigrán:

Čokoládové minidezerty:

Marcipánové minidezerty:

Ořechové minidezerty:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

TĚSTO NA BUFLERY: Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s horkou vodou do pěny. Přidejte pudinkový prášek, bílkový sníh a nakonec lehce vmíchejte prosátou mouku.

Hotové těsto naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte malé bochánky o průměru asi 3 cm. Pečte je v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 20 minut. Při pečení nechte zprvu pootevřená dvířka trouby (asi 5 minut), aby pára, která se vytvoří pečením, mohla unikat a buflery se nepotrhaly. Buflery jsou dobře upečené, když jdou snadno odtrhnout od papíru. Po upečení je nechte vychladnout na papíře a pak z něj opatrně odtrhněte. Poté je vydlabejte lžičkou.

ČOKOLÁDOVÝ FILIGRÁN: Polevy (každou zvlášť) rozpusťte za stálého míchání ve vodní lázni o teplotě 80 °C (voda se nesmí vařit!). Teplota čokolády nesmí přesáhnout 60 °C. Na plastovou fólii s reliéfem nalijte bílou čokoládu a rozetřete ji v tenké vrstvě po celé ploše. Nechte v chladničce ztuhnout. Po ztuhnutí na ni rozetřete tmavou čokoládu a dejte opět do chladničky. Po ztuhnutí fólii sejměte a dekor postříkejte růžovým leskem. Nechte plát změknout při pokojové teplotě a vykrajujte z něj různé tvary na zdobení. (Jako druhou barevnou variantu lze připravit filigrán z mléčné a bílé čokoládové polevy a přestříkat ho bronzovým leskem.)

ČOKOLÁDOVÉ „MINI”:
Smetanu svařte s cukrem a kakaem. Odstavte a přidejte na kousky nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak uložte do chladničky a nechte ztuhnout. Po ztuhnutí směs vyšlehejte na hladký krém. Naplňte jím buflery a slepujte vždy dva k sobě. Dejte zatuhnout alespoň na hodinu do chladničky. Po ztuhnutí je namáčejte do rozehřáté polevy a z poloviny obalte v kokosu. Povrch dozdobte krémem, oříšky a filigránem.

MARCIPÁNOVÉ „MINI”: Smetanu smíchejte s kávou a cukrem na pevnou šlehačku. Naplňte buflery a slepujte vždy dva k sobě. Marcipán rozválejte na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na plát silný 3 mm. Vykrájejte z něj kolečka podle velikosti buflerů, které do nich zabalte. Hned poté je obalte v kakau a ozdobte čokoládovým krémem a filigránem.

OŘECHOVÉ „MINI”: Změklé máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a likérem. Krém ochuťte nasekanými vlašskými ořechy a naplňte jím buflery. Slepujte vždy dva k sobě a ulož- te alespoň na hodinu do chladničky zatuhnout. Lískové oříšky opražte v troubě předehřáté na 180 °C. Část jich oloupejte, dejte stranou na zdobení a zbylé nasekejte najemno. Ztuhlé buflery namáčejte do rozpuštěné polevy a z poloviny je obalte v nastrouhaných oříšcích. Povrch dozdobte krémem a oříškem

Poznámka k receptu

Na filigrán růžový lesk ve spreji

  • 2 hodiny tuhnutí

36 kusů

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...