Pohár z kaštanového pyré

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Nejprve připravte kaštanové pyré. Troubu předehřejte na 220 °C. Kaštany zkuste naříznout na špičce do kříže, aby se později lépe loupaly. U některých to jde ztuha, takže pokud vzdorují, tento krok vynechte. Nasypte je v jedné vrstvě na plech, podlijte vodou, aby byly do třetiny ponořené, a dejte do trouby. Pečte 20 minut. Kaštany nechte lehce zchladnout, pak je ostrým nožem nařízněte - mělo by to jít lépe, protože slupka ve vodě změkla. Kaštany vyloupejte.

2. Vyloupané kaštany rozpulte, dejte do rendlíku a zalijte 250 ml vody. Přidejte cukr, koření a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte 30 minut. Tyčovým mixérem kaštany rozmixujte dohladka, pokud by bylo pyré příliš hutné, nařeďte ho podle potřeby vodou. Pokud ho chcete mít dokonale jemné, ještě ho propasírujte přes sítko. Pyré samozřejmě můžete připravit i dopředu, v lednici vydrží asi 2 dny. Případně ho udělejte ve větším množství a jednotlivé porce zamrazte, bude pořád po ruce.

3. Smetanu vyšlehejte do tuha. Polovinu pyré oddělte a smíchejte je s polovinou šlehačky. Skleničky naplňte do jedné třetiny kaštanovým pyré, na něj navrstvěte směs pyré a šlehačky (použijte lžíci nebo elegantněji zdobicí sáček) a nakonec ozdobte samotnou šlehačkou. Poháry podávejte lehce poprášené skořicí.

Poznámka k receptu

  • Úplnou bleskovku z poháru udělá koupené kaštanové pyré. Zatímco na Slovensku a v Maďarsku se prodává nejčastěji mražené (a to i v neslazené variantě), u nás je k sehnání v plechovce, třeba na internetové adrese www.chefshop.cz. Pyré můžete dochutit i trochou karibského rumu. Přidejte pusinky a rázem máte francouzský dezert Mont Blanc.
  • Milujeme je horké, jen tak z kornoutu na vánočních trzích. Ta vůně, když se pečou! Kaštany jsou prvotřídní zimní surovina a jejich chuť si chceme dopřát častěji než jen při procházce městem. Vzali jsme do hry i kaštanovou mouku - přirozeně nasládlou a bezlepkovou. Kupte kaštany a načerpejte jejich vůni a chuť - vždyť jsou jen jednou do roka!

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...