Šnekový koláč s jablky

Seznam surovin

Těsto:

Náplň:

Na potření:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. V misce rozetřete droždí se lžící cukru a mouky dohladka, zalijte polovinou mléka, promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.

2. Do velké mísy prosejte mouku, osolte ji a nasypte cukr. Přidejte vejce, žloutek, zbylé mléko a rozpuštěné sádlo. Nakonec do mísy nalijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké a jemné těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. V robotu to trvá 10 minut, vařečkou těsto zpracovávejte alespoň 15 minut. Těsto v míse zformujte do bochánku, poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte vykynout.

3. Zatímco těsto kyne, oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo, zalijte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Vmíchejte med, skořici, rozinky a nasekané vlašské ořechy.

4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník silný 5 mm. Náplň rozprostřete na plát těsta tak, aby zůstal na jedné delší straně volný pruh, lépe se tak těsto při rolování spojí. Těsto zarolujte jako závin a rozkrájejte na plátky silné asi 4 cm.

Poznámka k receptu

  • Tenhle koláč je ideální společník na pozdně prázdninový piknik. Na jeho porcování vůbec nepotřebujete nůž, každý si jednoduše odtrhne jeden kousek.
  • Ingredience na formu o průměru 26 cm.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...