Mřížkový koláč s rybízovým džemem

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Mouku smícháme s cukrem a důkladně našlehanými žloutky. Postupně přidáme mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl a nakonec do těsta rychle zapracujeme nakrájené studené máslo.

Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme hodinu odležet v
chladničce.

Z odleželého těsta oddělíme asi čtvrtinu a vrátíme ji do chladničky. Zbytek těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 5 mm. Přeneseme ho do vymazané kulaté formy o průměru 23 a zlehka ho k formě přimáčkneme, hlavně u okrajů. Přečnívající těsto odkrojíme, dno na mnoha
místech propícháme vidličkou, aby se na něm netvořily bubliny, a potřeme ho vrstvou džemu.

Zbylé těsto také rozválíme na plát, nakrájíme ho rádýlkem na proužky a utvoříme z nich na koláči mřížku. Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a obvod koláče posypeme mandlovými lupínky. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 - 30 minut.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 2

Vaše hodnocení: 1

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...