Jablečný koláč s mákem

Seznam surovin

Na náplň:

Na pomazání:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Na vál nasypeme mouku, vmícháme kypřicí prášek, přidáme na plátky nakrájené změklé máslo a cukr. Hromádku prokrajujeme nožem, dokud těsto nezačne tvořit drobné hrudky. Nožem je nahrneme na hromádku, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vyklepneme žloutek, a nožem ho prokrajováním ze strany na stranu vpracujeme do těsta. Když se hmota začne spojovat, propracujeme ji rukama na vláčné tuhé těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout.

V míse vyšleháme máslo s cukrem, přišleháme vejce, vlažnou smetanu a zakysanou smetanu. Potom přisypeme mák a mouku smíchanou se špetkou kypřicího prášku a soli. Jablka opláchneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na dílky.

Těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm, vykrojíme z něj čtyři kruhy a vložíme je na sebe do formy. Na těsto nalijeme makovou náplň a poklademe ji dílky jablek. Jablka potřeme rozpuštěným máslem s medem a koláč dáme do trouby vyhřáté na 210°C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 30 minut.

Ingredience jsou rozepsány na kulatou formu o průměru 26 cm, nebo čtvercovou formu 20 x 20 cm.

Poznámka k receptu

Zbylý prášek do pečiva můžete použít třeba na odvaření připáleného hrnce.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 2

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...